Laga kött när det är rumstempererat

Det är en fördel att köttet är rumstempererat när man lägger det i den heta stekpannan. 

Om det är kylskåpskallt sjunker temperaturen kraftigt i pannan, köttet tappar vätska som rinner ut i pannan och köttbitarna blir gråa istället för gyllenbruna, köttet blir kokt istället för stekt.

Steka i panna

Ta ut köttet eller färsen ur kylen, låt det ligga kvar i sin förpackning. Använd det genast när det har blivit cirka 15˚. Det ska inte ligga framme och vänta längre än så eftersom bakterierna trivs bättre i rumstemperatur än i kylskåpet.

Ugnstekning

Vid stekning av större, möra detaljer i ugn eller gryta, till exempel rostbiff eller skinkstek, är det också en fördel om köttet är rumstempererat. Då blir det jämnare genomstekt. Om det är kylskåpskallt när det läggs i ugnen tar det längre tid innan kärnan kommer upp i önskvärd temperatur. Under den tiden blir de yttre delarna av köttet gråa och torra.

Långkok

Vid långkok, till exempel en köttgryta eller pulled pork, kan köttet vara kylskåpskallt när det läggs i grytan, det saknar betydelse för slutresultatet eftersom tillagningstiden ändå är så lång. Om grytbitarna först ska stekas går det lättare att få en fin stekyta om bitarna är rumstempererade innan de läggs i stekpannan.

Ta mig till nästa kurs