Vinter

Efter jul är det många som vill leva billigare och sundare. Då är det bra att ha koll på prisvärda styckningsdetaljer som räcker till mycket.

Framdelsdetaljer från nöt och lamm är prisvärt kött och tillsammans med säsongens grönsaker och rotfrukter, till exempel kål och rotfrukter, blir det grytor och soppor som framförallt smakar bra men som också passar när budgeten är mindre. 

Koka egen buljong till grytan

Buljongbaserade grytor och soppor är också kalorisnål mat. Koka gärna egen buljong och använd i sopporna. Frys in den i istärningspåsar och ta fram när det är dags att laga sås eller soppa. Det är köttben, rotfrukter och lök i buljongen. Den kokar i 3–4 timmar, därefter silas den och kan kokas ihop ytterligare för att bli mer koncentrerad. Umami är namnet på den femte grundsmaken. Det är en fyllig och rund smak som känns tydligt i buljong.

På vintern är det uppskattat med värmande vintermat. Till vinterutflykten kan man göra en mustig soppa med finskurna bitar av kött och grönsaker och ta med i en termos. Eller baka piroger och fyll dem med stekt köttfärs eller strimlad julskinkan och finskuren vitkål.

Gå till nästa kurs