Höst

Höstens grönsaker och rotfrukter gör sig bra i mustiga grytor.

I Sverige är det vanligt att lamm föds på våren och slaktas på hösten. Det finns även lamm som föds upp för att slaktas på vintern eller våren men det vanligaste är höstlamm. Mustiga grytor och soppor passar på hösten. Till dessa passar det bra med kraftigt framdelskött från nöt, till exempel högrev eller bog. Från lamm tar man till exempel bog, bringa eller lägg. Bryn köttbitarna i en het stekpanna med smör innan det läggs i grytan, det ger fin färg och en rostad, aromatisk smak.

Höstens grönsaksskörd till grytan eller steken

Höstens skörd av lök samt morötter, betor, selleri och andra rotfrukter bidrar med ännu mer smak i grytorna. Svamp från skogen eller från matbutiken passar också, dela den i mindre bitar, stek dem och tillsätt samtidigt som grytan ställs på bordet. Eller gör en svampsås och servera till steken på klassiskt vis. Till exempel lammstek, skinkstek eller helstekt fransyska eller rostbiff av nöt.

En annan detalj som passar för långsam höstmatlagning är karré från gris som lagar sig själv på låg värme i ugnen till en saftig och kryddig pulled pork.

Gå till nästa lektion