Rester

Det går åt bränsle, el och andra resurser för att tillverka, transportera, förvara och tillaga mat. Från klimat- och miljösynpunkt är det därför smart att äta upp maten.

Rester från tidigare måltider kan bli starten på en ny rätt. En stekt fläskkotlett från i förrgår kan finhackas och blandas ner i en tomatsås till nykokt pasta. När det är köttgryta över brukar det vara mest sås och bara lite grönsaker och kött. Fyll på med mer kokta rotfrukter så att grytan blir full med mat igen. 

Hacka de kalla färsbiffarna och lägg dem på en pizza eller i en paj. Har man kokt potatis och kött över kan det finhackas och blandas i en soppa eller sallad.

Undvik UFOs

Resterna kan packas i plastlådor och frysas in. Skriv datum på locket och alltid vad lådan innehåller eftersom det brukar vara omöjligt att skilja en fisksoppa från en korv stroganoff när den är fryst.

Undvik UFOs – Unidentified Frozen Objects. Ett tips är att ställa in en plastlåda för köttrester i frysen, en pytt-låda. Där lägger man småbitar av korv och kött, när lådan är full är det dags för pytt-i-panna till middag. 

Ett annat tips är att laga en större sats av exempelvis köttfärssås, köttgryta eller lasagne när man ändå är igång. Det tar inte så mycket längre tid att laga en gryta till tio portioner istället för fyra.

Ta mig till nästa kurs