Så ugnssteker du kött

Att steka kött i ugnen är en bekväm tillagningsmetod eftersom köttet sköter sig själv i ugnen. Man behöver bara kasta en blick på den digitala stektermometern ibland för att kunna ta ut steken när innertemperaturen är den rätta.

Förbered köttet genom att ta fram det ur kylen någon timme innan det ska tillagas. I en kylskåpskall stek tar det längre tid för ugnsvärmen att nå in i kärnan och då blir de yttre delarna torra.

Salta eller marinera köttet innan

Salta köttet cirka en timme innan det ska tillagas, saltet gör att saftigheten bevaras bättre. Det kan även läggas i marinad i cirka 1 timme. En marinad som innehåller salt ger ett saftigare kött. Om köttet ska brynas i stekpanna för att få färg på ytan innan det ställs in i ugnen torkar man av det före stekningen.

Krydda med peppar och torkade örtkryddor och lägg köttet i en smord långpanna eller ugnsfast form. Stick in en digital stektermometer i den tjockaste delen. Ställ formen i den nedre delen av ugnen.

Låt steken vila

Ta ut köttet vid önskad innertemperatur. Låt det vila 15–20 minuter. Tänk på att köttets temperatur stiger någon grad under vilan. 

Vilan gör att proteinerna stabiliseras, att köttet behåller mer vätska när man skär upp det och att det går lättare att skära det i tunna, fina skivor. Köttets färg bevaras bättre om man låter det vila, skär man det direkt så blir de rosa skivorna mer gråbruna.

Att steka köttet i låg ugnstemperatur (100˚C-125˚C) under längre tid gör att exempelvis rostbiff får en jämnrosa färg, det kallas för fransk rostbiff. Med högre temperatur i ugnen (ca 175˚C), men att man avbryter tillagningen vid samma innertemperatur, blir rostbiffen genomstekt med en rosa kärna, det kallas för engelsk rostbiff.

Gå till nästa lektion