Proteiner

Kött är ett proteinrikt livsmedel. Proteiner behövs för att bland annat bygga upp kroppens alla celler, till exempel i muskler, hormoner och enzymer. Proteinet fungerar som kroppens byggstenar. 

Ger mättnad

Proteinerna i måltiden ger inte bara näring och energi utan bidrar också till att man känner sig mätt. Proteinernas minsta beståndsdelar kallas för aminosyror. Man säger att proteinet i ett livsmedel har hög kvalitet när det har en uppsättning av aminosyror som kroppen lätt kan ta upp och tillgodogöra sig.

Kött innehåller protein av hög kvalitet

Kött innehåller protein av hög kvalitet, det betyder att kroppen lätt kan ta upp och använda det. På samma sätt är det med proteinet i ägg, mjölk och andra mejeriprodukter. Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor. Vegetabilierna innehåller oftast inte en komplett uppsättning av essentiella aminosyror men genom att äta flera vid samma måltid kompletterar de varandra och man får i sig tillräckligt med proteiner.

Dagsbehov 50-70 gram

Kött innehåller mellan 15 och 20 gram per 100 gram. Dagsbehovet är 50-79 gram per dag för en vuxen. De som tränar hårt och regelbundet har ett högre behov av protein för att bygga och underhålla en större muskelmassa. 

Anmäl dig här för att göra provet!