Varför ska man inte blanda rått kött och grönsaker?

Det kan finnas skadliga bakterier på grönsaker och rotfrukter som kan sprida sig till kött eller andra råvaror. Använd därför olika skärbrädor till kött och grönsaker.

Det finns bakterier överallt, de flesta gör ingen skada men flera kan orsaka sjukdom. Det kan finnas skadliga bakterier på köttets yta. Dessa förstörs av värmen i stekpannan, grytan, ugnen eller grillen.

Det kan finnas skadliga bakterier på grönsaker och rotfrukter som kan sprida sig till kött eller andra råvaror. Använd därför olika skärbrädor till kött och grönsaker, tvätta händerna och de övriga köksredskapen ofta.

Använd olika skärbrädor eller rengör noggrant

Om man först skär rått kött på en skärbräda och sedan fortsätter att skära tomater, gurka och andra salladsgrönsaker på samma skärbräda utan att diska den först, sprids bakterierna från köttet till grönsakerna. Eftersom salladen inte upphettas lever bakterierna kvar och salladen blir en smittorisk.

Om man först skär grönsaker på en skärbräda och sedan lägger den stekta eller grillade köttbiten på skärbrädan kan bakterier från grönsakerna få fäste i köttet och det blir en smittorisk.

Undvik samma fat till rått och färdiglagat

Var noga med uppläggningsfaten också. Om man till exempel lägger upp rått kött på ett fat och tar med det ut till grillen ska det diskas innan man använder det till det nygrillade köttet. Annars kan det finnas bakterier kvar från det råa köttet i fatet och dessa fortsätter att växa i det tillagade köttet.

Förpackningar kan dra med sig bakterier. Släng förpackningen när köttet är urtaget, ställ den inte på skärbrädan.

Många av de skadliga bakterierna som kan växa i mat utvecklas bäst när temperaturen är mellan 20 och 50 grader. Därför är det viktigt att mat som ska sparas till kommande middagar eller frysas in får kallna fort och inte stå framme i rumstemperatur.

Gå till nästa kurs