Välj kött för vardag, helg eller fest

Krav och förväntningar skiljer sig åt och beror på tillfället och på vilken typ av måltid du ska laga. Ha det i åtanke när du ska välja kött.

Vardag, helg eller fest?

Olika köttbitar passar för olika tillfällen. 

Köttgrytor, stekar och långkok är utmärkt matlagning för helgen då man oftast har mer tid att stå i köket. 

När middagen ska vara klar på en kvart kan man svänga ihop en wok, en snabb gryta eller steka tunna skivor av kött.

Jul

Alla de stora helgerna har sina traditionella maträtter. Det är mat som skapar stämning och gemenskap. För många är det viktigt att alla klassikerna med de rätta tillbehören finns med på den generösa julbuffén. I butiken fylls diskarna med framförallt julskinka, men även revben och olika sorters korv. Många gör sina egna köttbullar till jul, enligt de traditionella familjerecepten, därför brukar det även säljas mer köttfärs.

Påsk

Under påsken är det många som samlar familjen och vännerna till en påskbuffé eller påskmiddag. Nu är det många som vill äta lamm, antingen i form av tunna skivor av rökt fårfiol på buffén eller lammstek till middagen. Inför påsken finns det ofta även helgskinka i butiksdiskarna, den passar bra att servera i tunna skivor på buffébordet.

Sommar och höst

Redan på försommaren är det grillpremiär och det betyder ökat utbud av karré, biff, korv och entrecôte. Till middag på midsommarafton är det många som vill servera grillat kött med grönsaker. När hösten kommer är det säsong för detaljer som passar att långkoka eller helsteka i ugn, till exempel högrev, grytbitar, rostbiff, fläskkarré och lammstek.

Recept och tillagningstips

Inför helger söker vi oftare tillagningstips och recept. Det är alltid bra att ha en grundkokbok till hands till exempel Rutiga Kokboken eller Vår Kokbok. De innehåller råd om tillagningstider och temperaturer. Såklart finns de också många bra sidor med matlagningsfakta på nätet, till exempel svensktkott.se

Gå till nästa lektion