Smakkompisar

Smaksättning av kött kan varieras i all oändlighet. Men det finns några klassiska smaker som gifter sig direkt med de olika köttslagen gris, lamm och nöt. 

Griskött

Förutom salt och peppar är det ljusa grisköttet tacksamt att kombinera med syrliga och fruktiga smaksättare som till exempel äpple, apelsin, lök, ingefära och katrinplommon eller annan torkad frukt. 

I marinader och grytor passar det även med vitt vin, soja och strimlat skal av citron eller andra citrusfrukter. 

Örtkryddor som salvia, timjan, dragon, rosmarin och persilja är fina till griskött. 

Lammkött

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill man smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja. 

Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. 

I marinader och grytor passar det även med rött vin och soja. 

Nötkött

Grönsaker, lök och rotfrukter, salt, peppar, chili, tomater, tomatpuré, vitlök, rödvin, soja, örtkryddor, till exempel timjan, lagerblad och persilja samt smör och olja.

I marinader och grytor passar det med mustiga och fylliga smaker som till exempel chili, tomater, tomatpuré, rödvin, vitlök och soja. 

Örtkryddor är också bra till nötkött. Timjan, lagerblad och persilja ingår i den klassiska franska köttgrytan boeuf bourguignon. 

Smör och olja ger också smak

Smör och olja ger smak till köttet. En del steker i smör och andra i en neutral olja (till exempel rapsolja) eller i en blandning av båda. Smöret visar hur temperaturen förändras, när det slutar bubbla är pannan tillräckligt het för att lägga i köttet. 

Örter kan också ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med. 

Gå till nästa lektion