Biff/entrecôte och kotlett/karré – jämförelser

Styckningsdetaljerna har olika benämningar på olika djurslag, men anatomiskt är de desamma. 

Biffen på nötdjuret är samma styckningsdetalj som kotletten på grisen och entrcôte av nötkött är samma detalj som karré av gris.

Det du behöver ha koll på generellt när du ska laga kött är de olika detaljernas egenskaper. Alla dessa detaljer är möra och har ganska fina fibrer – de funkar att tillaga snabbt. 

Entrecôte och karré har mer fett, vilket gör att de klarar lite hårdare tillagning. Biff och kotlett har lite mindre fett vilket gör att de lättare blir torra.

Biff

Biffen är ofta marmorerad med fett och passar bra att skivas och pannstekas eller grillas. Fettet smälter vid tillagningen och mjukar upp och ger köttet smak.

Entrecôte

Entrecôte är liksom biffen både smakrik och mör, men har djupare smak och mer insprängt fett och en sena som går genom varje skiva. Den hela entrecôten går bra att dela längs med senan så får man fram entrecôtekärna och entrecôtekappa.

Kotlett

Kotletten är ofta ganska mager med en fettkappa och passar precis som biffen att skivas och stekas eller grillas. Behåll fettkappan på vid tillagning för ett saftigare kött och mer smak.

Karré

Karré har precis som entrecôte mycket insprängt fett som gör den både smakrik och mör och passar därför mycket bra för grillning. Och du har väl inte missat att den funkar utmärkt även för pulled pork?

Ta mig till nästa kurs